Hur du får fler användare och behåller dem efter lansering

feature-image

5 saker du bör veta om app management

Hur du får fler användare och behåller dem efter lansering

Ni har gjort allting rätt: involverat kunder i utvecklingen genom hela projektet och därmed fått värdefulla insikter till era designers och utvecklare. Ni har prototypat er väg fram till en MVP, och utvecklat och paketerat allt på rätt sätt och med clean code.

Appen är lanserad, alla firar och stämningen är hög – men vad händer nu? Här är fem saker ni bör veta om app management och hur ni både behåller befintliga användare och får fler efter lanseringen.

#1. Marknadsför er app

Era mest trogna kunder kommer förmodligen ladda ner appen och börja använda den direkt vid lanseringen, några få har redan varit med och testat appen under utvecklingen. De kan till och med hjälpa er att marknadsföra appen genom att skriva positiva recensioner och dela sina upplevelser av appen på sociala medier, men räcker det? Det finns så mycket mer ni kan göra: vissa saker kommer ”bara” att ta er tid i anspråk och vissa saker kommer kosta pengar, medan andra kommer att kräva både tid och pengar. Men ni byggde ju inte appen bara för er befintliga kundbas – ni vill naturligtvis att den ska växa och generera ökade intäkter, därför är det väl värt att investera i marknadsföring för att uppnå detta. Här är en bra lista över kampanjaktiviteter för att marknadsföra er app. En något överväldigande lista kan tyckas, men det räcker att plocka ut ett par olika förslag som ni känner att ni kan göra bra.

Vi hjälper ofta våra kunder att marknadsföra deras appar i både analoga och digitala kanaler. En app som vi är särskilt stolta över är VAB-appen, som hela 70 procent av målgruppen – föräldrar med småbarn – använder sig av efter lanseringen.

Läs vårt case för VAB-appen

#2. Analysera och agera på data

Efter lanseringen är det inte ovanligt att de verkliga kunderna agerar något annorlunda än den testgrupp ni haft under utvecklingsfasen – vilket också är en starkt bidragande orsak till varför ni bör lansera en MVP, snarare än att lägga hela budgeten på en ”färdig” lösning. Den goda nyheten är att ni kan följa dessa beteenden genom att analysera data i appen. Ni kanske till exempel ser att vissa funktioner inte används som förväntat. Om så är fallet kanske ni behöver justera appflödet för att hjälpa användarna att hitta dessa funktioner. Eller också kanske utvecklingsteamet redan har lagt in ”feature toggles”, i så fall kan ni tillfälligt pausa vissa funktioner och diskutera dem direkt med kunderna för att bättre förstå deras beteende. Det här är en väldigt viktig och grundläggande del av hanteringen av mobilapplikationer.

 

När vi analyserade data i Clas Ohlsons Smart Home-app fick vi väldigt viktiga insikter om hur appen användes. Genom att exempelvis analysera namnen kunderna gav sina Smart Plugs (fjärrstyrda vägguttag som styrs via mobilen) i appen kunde vi se vilka apparater som de verkliga kunderna använde appen till. Denna information och annan intressant data ger oss viktig input för hur vi kan skapa en ännu bättre kundupplevelse, samt hur vi kan hjälpa våra kunder genom att förutsäga och öka produktförsäljningen.

Läs Clas Ohlson-caset

#3. Ha ständig dialog med kunder

Data ger er ett historiskt perspektiv på era kunder och deras beteenden – att prata med dem hjälper er att bättre förstå deras framtida behov och önskemål. Ni kan bygga in en kommentarsfunktion i appen så att kunderna kan berätta vad de tycker borde förändras till det bättre, men det finns ingen garanti för att kommentarsfunktionen används. Många användare kommer istället att kommentera appen när de recenserar den. Detta är ovärderlig information och bör användas för att bygga en backlog över buggar och förbättringar. Att interagera med dem som kommenterar och berätta för dem att ni värderar deras åsikter är också viktigt. Det kan i slutändan göra skillnaden mellan ett bra eller dåligt betyg, och när genomsnittsbetyget på er app väl börjat sjunka kan det vara svårt att vända trenden.

Att fortsätta intervjua användare efter lanseringen är också mycket viktigt. Det var så ni fick era första insikter under utvecklingsfasen, ni bör inte överge den strategin efter lansering. Ställ de frågor ni inte får svar på i recensioner och omdömen, till exempel: ”Varför använde du inte den här funktionen? Vad saknas i den totala upplevelsen? Vilka funktioner tror du skulle få dina vänner att använda appen?”

När vi började samarbeta med Länsförsäkringar gav de oss uppdraget att hjälpa dem att bli Sveriges bästa bank genom att utveckla sitt digitala erbjudande. Sedan 2015 har de rankats som Sveriges bästa retailbank varje år, de utsågs till årets mobilbank 2016 och appen vann två Red Dot Awards 2017.

Läs Länsförsäkringar-caset

#4. Underhåll appens teknik fortlöpande

Tekniksidan av en app står inte stilla efter lanseringen. Ändringar eller uppdateringar av servrar, program eller licenser – och den påverkan dessa har på appen – måste hanteras fortlöpande. Buggar upptäcks eller rapporteras in av användare, och måste givetvis åtgärdas. Alla designändringar behöver implementeras och skickas till Apple och Google för godkännande. En del av det här arbetet kan automatiseras som en del av en kontinuerlig integrationsprocess, medan andra delar kommer att kräva särskilda resurser.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att stanna på sidan så godkänner du användandet av dessa cookies. Läs mer här (texten är på engelska).