Därför borde (läs: måste) du prova en designsprint

Därför borde (läs: måste) du prova en designsprint

David Furendal - mars 22, 2019

Nyligen genomförde vi en designsprint hos Arbetsförmedlingen där vi utforskade nya kundorienterade processer. Vi har gjort många sprintar med en rad olika företag varav de flesta har resulterat i en prototyp av en produkt eller en tjänst. Det här var första gången vi använde en sprint för att utveckla en ny process, vilket fick mig att tänka på hur flexibel en designsprint är och vad en organisation faktiskt kan få ut av den.

Entusiasmera dina medarbetare

De flesta av oss behöver variation för att trivas på jobbet. Variation är också ofta det som får oss att leverera som bäst, men det kan vara svårt att hitta projekt och metoder som verkligen inspirerar människor. Om du bjuder in dina medarbetare att delta i en av våra designsprintar så kommer detta definitivt att förändras. Varje medlem i en sprint får vara kreativ, fatta beslut, lära sig något nytt, bli inspirerad och inspirera andra. Ibland får de även bygga saker med hammare och spik (vilket ärligt talat inte så många av oss gör på jobbet nuförtiden).

Involvera hela företaget

Även om designsprintar fokuserar på ett specifikt ämne kan resultaten och det som händer efteråt ha en långvarig och påtaglig effekt på en organisation. Därför tycker jag att hela företaget bör delta i sprinten på ett eller annat sätt. När vi på Daresay genomför designsprintar försöker vi placera dem i exempelvis receptionen på företaget eller något annat mycket synligt och tillgängligt ställe. Det skapar alltid stort intresse bland personalen och uppmuntrar dem att följa vad som händer, delta och i vissa fall testa vad vi uppnår.

– Kolla in vår designsprint med Arbetsförmedlingen

Kom till snabba beslut

En del idéer är verkligen fantastiska. Men hur kan man snabbt ta reda på ifall de håller i skarpt läge och tillför värde till organisationen, eller om de borde förbli just – idéer? En designsprint kan vara ett perfekt verktyg för att utvärdera en idé utan att investera för mycket tid och resurser i den. Tänk på sprinten som ett mikroprojekt, där du undersöker den nuvarande marknadssituationen, utvecklar idén, bygger en prototyp och testar den på din målgrupp. Bara att ta en idé genom ett tidigt utvecklingsstadium kan ta flera månader i en stor organisation, med en designsprint kan du inom en vecka bestämma om du ska förkasta idén eller driva den vidare.

Lämna din komfortzon

Ibland behöver du istället bara tänja på gränserna för att se vad som händer. Dina produkter är redan populära och alla siffror pekar uppåt, men för att behålla ditt försprång till konkurrenterna måste du hitta svar på vissa frågor. Hur snabbt och länge kan vårt erbjudande fortsätta växa? Vad finns runt hörnet, och hur kan vi komma dit? Genom att ta ett befintligt erbjudande och stoppa in det i en Daresay-sprint kan du utforska sådana frågor och skapa en prototyp som leder till din nästa stora succé. Om du inte gör det, så kanske du aldrig får svaret på dessa frågor – medan din konkurrent får det istället.

 Kolla in vår designsprint med Bisnode 

Övertyga beslutsfattare om dina idéer

Vissa projekt är svårare att sälja in på styrelsenivå än andra. Du kanske har en fantastiskt idé som du verkligen tror på, men styrelsen vill ha bevis innan de investerar i den. Det snabbaste och billigaste sättet att göra detta är med en Daresay-sprint. Jag vet att det är så eftersom jag har sett det stöd som projekten fått efter våra desingsprintar. Med en marknadsöversikt och en kundtestad prototyp har du mycket bättre och mer konkreta argument att presentera än du har med bara en lång Powerpoint-presentation.

 Kolla in vår designsprint med Nobelsmuseet

Stå inte stilla

Det sämsta ett företag eller en organisation kan göra idag, är att stå stilla. Tekniken gör det inte, kunderna gör det inte och inte marknaden heller. Om du står stilla gör du det på egen risk. Men att röra sig framåt kan vara skrämmande, dyrt, ineffektivt eller till och med skadligt om man går i fel riktning. Med våra designsprintar kan du testa dig fram en vecka i taget och få viktiga insikter. Du kan även köra flera sprintar samtidigt för att utforska olika vägar, och testa olika potentiella roadmaps för framtiden. Poängen är att med en Daresay-sprint kan du förflytta dig snabbt utan att behöva släpa hela organisationen efter dig. Om den nya riktningen visar sig vara fel, kan du lätt styra ut ur den och tillbaka till ritbordet.

Okej, nu har du fått en bra bild av vad man kan åstadkomma med sprintar. Men hur gör du får att köra igång? Hur går en designsprint med Daresay till? Det bästa sättet att komma igång är att kontakta oss, så hjälper vi dig att gå vidare. Om du vill ha mer information innan du börjar, läser du mer om hur vi jobbar med designsprintar här.

Stockholm

David Furendal

Head of Innovation & Growth

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att stanna på sidan så godkänner du användandet av dessa cookies. Läs mer här (texten är på engelska).