Recap frukostseminarium: Sprinta för livet

Recap frukostseminarium: Sprinta för livet

Daresay Team - december 17, 2018

Vårt frukostseminarium ”Sprinta för livet” blev en veritabel succé – biljetterna sålde slut snabbt och väntelistan var lång. För dig som inte fick plats, eller som var där men vill bli påmind om vad som faktiskt sas – här är en recap av seminariet med bilder, video och en kort sammanfattning av presentationerna.

Vårt frukostseminarium ”Sprinta för livet” gick av stapeln den 13:e november på World Trade Center i centrala Stockholm. Hundrafemtio beslutsfattare från sjukvården, bank- och finanssektorn, försäkringsbranschen, tech, design och media samlades för att lyssna på presentationer om designsprintar och hur man med hjälp av moderna designmetoder kan skapa en bättre välfärd i Sverige och världen.

 

Sprintar – en överblick

Seminariet inleddes med att Daresays designdirektör Daniel Petersson hälsade välkomna. Han berättade i vilka situationer designsprintar kan vara ett bra verktyg, vad man kan åstadkomma under en sprintvecka och vad som krävs för att genomföra effektiv designsprint.

Daniel förklarade sedan de tre viktigaste principerna för att få en sprint att lyckas:

För det första ska man vara i vägen, till exempel genom att stå i företagets reception där medarbetarna hela tiden passerar. För det andra ska man arbeta multidisciplinärt och se till att ha med beslutsfattare i teamet som har mandat att ta skarpa beslut. Sist men inte minst menade Daniel att det snabba och explosiva formatet gör att man måste skapa fokus och snabbt välja bort saker under processens gång.

Exempel från verkligheten

Daresays designer Sofia Hoff visade sedan upp ett par exempel på designsprintar som Daresay genomfört, bland annat från ortopeden på Södersjukhuset i Stockholm, där man tog fram ett digitalt verktyg som ger patienterna överblick innan och efter en planerad operation.

Sofia berättade att man i det fallet fick anpassa sig efter sjuksköterskornas arbetssituation. Teamet från Daresay hade planerat att genomföra intervjuer med sköterskorna under deras fikaraster, men det visade sig att de schemalagda rasterna sällan hanns med. Därför bestämde man sig snabbt för att genomföra intervjuerna i personalköket istället, som är centrum i sjuksköterskornas vardag. Där kunde man fånga in dem när de hade tid att svara på teamets frågor.

Sådana anpassningar är typiska för designsprintar. Om man bara har en vecka på sig att leverera resultat, ser man till att hitta kreativa lösningar för att klara respektive dags målsättningar.

Andra designsprintar som Daresay genomfört presenterades kort, med klienter som Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland, Nobelstiftelsen, Clas Ohlson och Länsförsäkringar.

Sist ut på scen var Länsförsäkringars innovationschef Niklas Huss. Tillsammans med Daresay har de utvecklat Lev Friskt, en app för att stimulera Sverige till ett friskare vardagsliv. Niklas delade med sig av sina tankar och idéer om framtiden inom hälso- och sjukvården i Sverige. Vi kommer inom kort att publicera en längre artikel om Niklas presentation och visioner för framtiden.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att stanna på sidan så godkänner du användandet av dessa cookies. Läs mer här (texten är på engelska).